четвер, 24 січня 2008 р.

Укладання ламіната

Ніщо не стоїть на місці. Все рухається вперед, і, слава богу, є куди рухатися. Нові думки вдягаються в нові форми, а це завжди приємно. Тим більше що форми проникають в наше життя у вигляді винаходів. А новинки не тільки цікаві, але і полегшують нам життя. Узяти, наприклад, ламінат. Він вже давно придбав популярність серед підлогових покриттів. Як вигідний замінник дорогого паркету, ламінат привертає увагу новими розробками і дизайном. Цей факт яскраво продемонструвала і міжнародна виставка підлогових покриттів, яка пройшла в січні в Ганновері. Там були представлені новинки виробництва в області покриттів, що ламінували, майже зі всього світу. Про деяких з них ми розповімо.
Ремонт в Івано-Франківську
Як відомо, якість і надійність підлогового покриття під назвою ламінат визначають два основні моменти. По-перше, панелі (власне, вони і є ламінат) - це тонкий, але дуже міцний "шаруватий пиріг", на нього доводиться все навантаження: тупання, шльопання, танци-шманци і різні немилості господарів. По-друге, механізм кріплення панелей з своїми сусідками.

Виробники покриття, що ламінує, прагнуть удосконалювати кожну з частин. Більшу увагу приділяють функціональним можливостям ламіната - тобто нестираній покриття і міцності системи кріплення.

До цих пір найчастіше при укладанні ламіната дошки, що ламінують, кріпилися між собою за допомогою спеціального клею. У результаті виходило міцне монолітне покриття. Проте у такого з'єднання є свої мінуси. Наприклад, клей з часом втрачає свої властивості, і міцність з'єднання втрачається - це приводить до утворення щілин. Склеївши таку підлогу один раз, відремонтувати або замінити окрему дошку ви не зможете: дошка приклеєна до іншої дошки намертво, і, відламавши одну ламінатіну, ви порушите всю конструкцію.
Щелк-щелк - і весь монтаж

Але фахівці разних "ламінатних" фірм придумали нові системи кріплення. Наприклад, австрійська фірма Kaindl створила свою беськлєєвую систему, так звану SNAP-систему ("snap-snap" означає буквально "щелк-щелк"). Завдяки спеціальному профілю-клямці в місцях стиків при укладанні панелі міцно притягуються один до одного і фіксуються, не створюючи щілин. Не потрібно ні клеївши, ні спеціальних інструментів, просто - клац - і готово. Девіз системи SNAP такий: сучасне (тобто беськлєєвоє) кріплення + легке замикання = чудовий результат.


Так працює беськлєєвая система кріплення (SNAP-система) фірми Kaindl

Крім того, для серії SNAP була спеціально розроблена несуча панель під назвою HDF AQUASTOP 6 з підвищеним опором до проникнення вологи всередину цього покриття. Тобто з водовідштовхувальним просоченням. Раніше водовідштовхувальними були тільки замки, а зараз і вся система захищена від води: і панелі, і замокнув.

А норвезька компанія Alloc AS, що виділилася з концерну Norske Skog, випускає тепер цілу серію вдосконаленого покриття, що ламінує: Alloc Commercial, Alloc Original, Alloc Universal, Alloc Home. Одне з головних досягнень - це система кріплення Alloc (що означає "алюмінієвий замок"). Норвезькому ламінату з таким замковим з'єднанням привласнена довічна гарантія.


Так укладають покриття Alloc Original, що ламінує, із замковою системою кріплення:
верхній і нижній шари виготовлені з ламіната високого тиску
прикріплена підкладка
механічна замикаюча система
HDF-серцевина з високощільної деревно-волокнистої плити
краї, просочені парафіном, для покращуваної вологостійкості

Замок здатний витримувати навантаження 1200 кг/м, і це в світі ламіната вважається кращим результатом. Зчеплення відбувається так просто, що з цим може справитися навіть дитина. Одна панель накладається профілем на іншу під кутом, потім опускається вниз, паралельно підлозі. У цей момент відбувається фіксація, легке замикання. Все! Відокремити панелі один від одного в одній площині неможливо. Але в той же час кожну дошку при бажанні можна замінити. Для цього одну панель потрібно також "відщепнути" під кутом.

Суперновинкою можна назвати ламінат Alloc Universal від компанії Alloc AS. У цьому творінні фахівці фірми з'єднали все нові досягнення: покращуваний фібровий замок, який працює за таким же принципом, як і вищезгаданий алюмінієвий, але зроблений з того ж матеріалу, що і підстава, - міцного HDF з восковим водовідштовхувальним покриттям. Це кріплення зможе витримувати до 860 кг/м.
Підкладки

У покриттях Alloc Commercial, Alloc Original і Alloc Universal від компанії Alloc AS застосований суперміцний верхній шар - High Pressure Laminate (тобто ламінат високого ступеня пресування). Але найголовніше - це новий варіант підкладки - нижній м'якій частині ламіната -подложки Silent System.

Підкладка потрібна для амортизації покриття при ходьбі по ньому і, крім того, для звукоізоляції. Раніше з ламінатом Alloc використовувалася підкладка-картон. Картон добре підходив при укладанні ламіната на фанеру або ДСП. Але при укладанні на бетон і іншу трудновиравніваємую поверхню застосовувалася додаткова підкладка. Зараз багато компаній, що працюють з ламінатом, прагнуть використовувати новий, довершений тип підкладки - з м'якого пружного матеріалу. Наприклад, у компанії Alloc AS цей суперматеріал називається Silent System. За рахунок своєї щільності він поглинає шум в 5 разів краще, ніж звичайна підкладка. Якщо пройтися по такій підлозі у взутті на каблуках, ви не почуєте того дзвінкого дратівливого цокання, яке так бояться видати шпигуни. І ще одна важлива властивість: цей матеріал - пожаробезопасний, він зовсім не горить.
Гнучкі молдінги і плінтуси

Ще одна оригінальна новинка, яка, до речі, давно відома в Європі, а на російський ринок тільки починає проникати, - так званий "гнучкий молдінг" (слово "молдінг" можна перевести як "поріжок"). У Росії його представляє австрійська компанія FN. До ламінату новинка має пряме відношення: це зручний Т-образний поріжок, який може закривати краї-межі, наприклад, ламіната і килимового покриття і додавати стикую акуратний, стильний вигляд.


Від класичних, прямих молдінгов він відрізняється тим, що може сполучати поверхні навіть кривою лінією. Гнучкий молдінг зроблений з міцного пластика, який стає гнучким, якщо його опустити на декілька хвилин в гарячу воду. Після цієї процедури молдінг можна зігнути навіть в кільце з радіусом 30 см і в цьому положенні дати йому застигнути. У холодному ж стані гнучкий молдінг може гнутися до 60 см в радіусі. Таким чином, з його допомогою можна створити в будинку неповторний дизайн, а найголовніше - постійно змінювати його. Враховувати доведеться лише "крій" підлогових покриттів. До речі, гнучкий поріжок можна використовувати для з'єднання будь-якого виду покриття, навіть для різнорівневих поверхонь. Наприклад, паркету і лінолеуму, ковроліну і паркету з ламінатом, а також різних квітів ковроліну, ламіната або лінолеуму. Молдінги випускають в основному "дерев'яних" квітів: наприклад, "під бук", "дуб", "клен", "вишню" і "махагон".


Друга новинка фірми FN - гнучкий плінтус з масиву дерева, просочений спеціальними речовинами, які і дають йому можливість гнутися. Відмітна особливість цього плінтуса - здібність кріплення до стін будь-якої конфігурації, навіть до колон. Кріпиться він просто - рідкими цвяхами або саморезами.
"Ялиночка" з ламіната

Ще одне нововведення від австрійської компанії Kaindl - новий дизайн покриття Big foot, що ламінує. Це панелі із збільшеною шириною - 331 мм замість попередніх 195 мм (вони теж з'єднуються між собою за допомогою беськлєєвой системи SNAP). Крім того, ця серія має новий малюнок - "ялиночку", який раніше не застосовувався в ламінате (найчастіше використовувався узор "палуба"), на відміну від малюнка штучного паркету. Але паркет хороших сортів дерева коштує недешево, так що тепер у любителів "ялиночки" є можливість заощадити, але залишитися вірним своїм естетичним принципам.

Немає коментарів: